Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijeenkomst ’75 jaar bevrijding’ Erfgoedvereniging Alem

21 januari 2020     20:00 - 22:00

Graag wil ik u uitnodigen voor onze volgende bijeenkomst.

Datum:      21 januari 2020

Aanvang:   20:00 uur

Locatie:      St. Odradachool  St. Odradastraat 14 5335LL  Alem

entree:       € 3,00

Als u aanwezig wilt zijn dan kunt u zich aanmelden via het volgende emailadres: h.brekelmans@ziggo.nl

75 jaar bevrijding

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en de tweede wereldoorlog eindigde. Een groot deel van Nederland lag in puin en er werd begonnen met de wederopbouw van ons land. Ook in Alem werden diverse woningen en boerderijen met steun van de overheid gebouwd. In de toenmalige gemeente Alem C. A. werden maar liefst 54 boerderijen gebouwd. Eind 2018 is er een publicatie verschenen van een onderzoek dat heeft plaatsgevonden naar het proces van deze wederopbouw, in het bijzonder de wederopbouw van boerderijen. In 2006 heeft mevr. Elpers ook Alem bezocht in het kader van dit onderzoek. In het onderstaande bericht kunt u meer over lezen over de inhoud van de lezing.

Wederopbouwboerderijen.                                                                                                 

De strijd over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

Lezing door Sophie Elpers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw.
Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen. Sophie Elpers zal de verschillende standpunten belichten en zal een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw.

Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het Nederlands Openluchtmuseum. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in immaterieel erfgoed.

Gegevens

Datum:
21 januari 2020
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

Erfgoedvereniging Alem

Locatie

Sint Odradaschool